Zaburzenie pobierania przez organizm składników odżywczych, witamin i minerałów nosi nazwę zespołu złego wchłaniania. Jest to problem, z którym mierzy się coraz więcej osób wskutek przebytego leczenia, chorób przewlekłych czy nawet stresu. Czym właściwie jest to schorzenie i jakiego wymaga postępowania? Co powinna jeść osoba cierpiąca na nie? O tym poniżej.
Co to jest zaburzenie wchłaniania?
Zaburzenie wchłaniania to nie jest oddzielna jednostka chorobowa, ale skutek innych schorzeń o różnorakim podłożu. Może dotknąć dzieci, osoby w sile wieku, ale również seniorów. Ta dysfunkcja wynika z:
- nieprawidłowej pracy żołądka - deficyt soku żołądkowego, nieprawidłowe rozdrabnianie pokarmu w procesie trawienia;
- zaburzenia funkcji jelit - nadmierna perystaltyka, uszkodzenie ścian jelit, niezdolność wchłaniania substancji odżywczych.
Wskutek powyższych dysfunkcji składniki odżywcze i witaminy nie są wychwytywane, transportowane przez krew i nie docierają do organów wewnętrznych. Utrudnione wchłanianie tych mikroelementów i dysfunkcje układu pokarmowego mogą być konsekwencją:
- silnej terapii onkologicznej,
- chorób metabolicznych,
- zespołu jelita drażliwego,
- chorób pasożytniczych,
- wrzodów i stanów zapalnych żołądka,
- resekcji jelit,
- przewlekłego stresu,
- stanów zapalnych ścian jelit,
- chorób nowotworowych.
Ta lista nie kończy się jednak tylko na wymienionych powyżej schorzeniach. Przyczyn zaburzeń wchłaniania upatruje się również w czynnikach trudnych do znalezienia o nieznanej etiologii.
Objawy zaburzenia wchłaniania
Symptomy, które można samemu zauważyć, to przede wszystkim znaczne osłabienie, senność, zawroty głowy i brak energii. Pojawia się także bladość skóry, zaburzenia koncentracji, spadek refleksu, nudności, biegunka i tłuste stolce. Obserwując u siebie takie oznaki, należy wykonać podstawowe badania, które wykażą, czy pomimo regularnej i zdrowej diety, składniki odżywcze nie są dostarczane do narządów organizmu. Zaleca się w takim wypadku przeprowadzenie rozszerzonej morfologii, oznaczenie poziomu jonów we krwi, badania moczu i kału. Jedną z najgroźniejszych konsekwencji zaburzeń wchłaniania jest anemia, której leczenie jest długotrwałe i nie zawsze w założonym tempie przynosi oczekiwane rezultaty.
Zaburzenie wchłaniania - jaką dietę wprowadzić?
Odżywianie osoby cierpiącej z powodu zaburzenia wchłaniania jest skomplikowane i wymagające. Najpierw należy dowiedzieć się, które konkretnie substancje nie chcą się wchłonąć i trafić do krwioobiegu. Dopiero wtedy można zadecydować, które produkty powinny być spożywane. O tym najczęściej decyduje lekarz. Przede wszystkim należy unikać produktów, które podrażniają błonę śluzową układu pokarmowego i powodują efekt przeczyszczający. Stąd też powinno się unikać dań typu fast-food, słonych przekąsek, pieprznych i ostrych dań, surowego mięsa, smażonych i tłustych potraw, a także słodyczy.
Warto natomiast postawić na dania gotowane na parze, które są delikatne, a w procesie obróbki termicznej nie tracą na swojej wartości odżywczej. Są one łatwe do strawienia. W uzupełnieniu niedoborów przydatne okazują się specjalnie skomponowane napoje, które zawierają całą gamę witamin w towarzystwie substancji ułatwiających ich wchłanianie. Przykładem takiego napoju odżywczego jest Fresubin Jucy DRINK, o którym więcej można dowiedzieć się na stronie: https://zywieniemaznaczenie.pl/produkty/fresubin-jucy-drink/. Wsparcie osób cierpiących na zaburzenie wchłaniania jest konieczne do utrzymania ich zdrowia na odpowiednio dobrym poziomie. Warto zatem stosować właściwe żywienie, a także włączyć do diety gotowe i przebadane napoje witaminowe.
Komentarze